niedziela, 1 stycznia 2017

Czym zastąpić biały cukier?



Dlaczego należy wyeliminować rafinowany  cukier i słodzik?

Cukier biały – najczęściej nazywany białą trucizna/ puste kalorie-używany do słodzenia to sacharoza, jest obecny w „słodyczach”, ale także w odżywkach dla niemowląt, napojach, sokach owocowych , marynowanych i ketchupach.

Jedzenie cukru wstrzymuje spalanie tłuszczu i obniża odporność immunologiczną organizmu, powoduje próchnice, niedobory witaminy B i wapnia oraz zaburzenia poziomu cukru w organizmie.

Jest bardzo szkodliwy, działa ochładzająco na nasz organizm, SILNIE ZAKWASZA ORGANIZM, osłabia śledziona, trzustkę i wątrobę.

Strzeż się słodzików!

Cukru nie powinno się łączyć z mlekiem i jego przetworami, owocami , sokami, surowymi warzywami, ponieważ obniża ich strawność i przyswajanie oraz działają jeszcze bardziej ochładzająco.

Czy miód jest zdrowszy od cukru? Oczywiście, że tak!!!


Zarówno cukier jak i miód to skoncentrowane źródło węglowodanów (maja wysoki indeks glikemiczny) miód jednak jest produktem naturalnym, nieprzetworzonym, dlatego miód jest lepszy d cukru. Codziennie powinno się zjadać łyżeczkę miodu niewzbogaconego glukozą. Podczas trwania kuracji oczyszczającej miód stosuje się doraźnie, jako lekarstwo w chwilach zasłabnięcia.

Czym można zastąpić cukier biały?


  • Cukier trzcinowy– Cukrem trzcinowym można dosładzać herbatę i kawę. Nadaje się także do ciast, deserów i koktajli.



  • cukier brzozowy –  (xylitol)  przypomina biały cukier, ale w przeciwieństwie do niego wykazuje właściwości prozdrowotne. Działa  przeciwbakteryjnie. Ma dwa razy mniej kalorii niż biały cukier. Trzeba jednak uważać z ilością, ponieważ może powodować biegunki.



  • syrop klonowy– Zawiera bardzo dużo cukru i sole mineralne, ale jest mniej kaloryczny niż miód.



  • lukrecja- korzeń lukrecji od dawna stosowany był w medycynie naturalnej jako środek moczopędny, wykrztuśny, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny. Jest niewskazana dla osób z wysokim ciśnieniem i kobiet w ciąży. Nadaje się do słodzenia herbat, kompotów i wypieków.



  • syrop z daktyli– Jest odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi i zaparciami.



  • syrop z agawy-zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity, obniża poziom cholesterolu posiada niski  indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu.



  • miody:



  • Gryczany- wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, problemach z układem krążenia,



  • Spadziowy- zalecany w chorobach dróg oddechowych, zaburzeniach przemiany materii i cukrzycy, astmie, katarze,



  • Wielokwiatowy- działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach,

  •  Lipowy- uspokaja, wspomaga leczenie grypy, łagodzi uporczywy kaszel,



  • Akacjowy- wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności,



  • rzepakowy wzmacnia mięsień sercowy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu serca

1 komentarz: